Waarom de cursus Bouwkunde voor Installatietechnici
In de dagelijkse praktijk krijgen zowel de installatieadviseur als de E- en W-installateur veelvuldig te maken met ‘de andere discipline’: bouwkunde. Door verhoogd inzicht in deze discipline en het toepassen van de kennis in het ontwerp, de uitvoering en het beheer van gebouwinstallaties ontstaat een efficiencyslag. Het resultaat is dat het beoogde prestatieniveau ten aanzien van comfort, energiegebruik en planning wordt behaald en faalkosten in het bouwproces voorkomen. Je krijgt bouwkundige informatie vanuit een brede invalshoek aangedragen met ruime aandacht voor de raakvlakken met de E en W-discipline.
Leerdoel / resultaat
Het vergroten van de kennis van en inzicht in bouwkundige onderwerpen en hierdoor een betere gesprekspartner worden binnen de bouwkolom. Na afloop kun je:
- met bredere kennis en meer begrip deelnemen aan bouwteams of multidisciplinaire projectteams;
- bouwkundige tekeningen en -bestekken beoordelen ten behoeve van uw W- of E-ontwerp.
- bouwfysische basisberekeningen uitvoeren;
- de invloed van de bouwkundige schil op de prestatie van de installatie beoordelen;
- bouwkundige voorzieningen voor brandwerendheid benoemen en beoordelen.
Voor wie?
Werktuigkundigen of elektrotechnisch geschoolde medewerkers, ontwerpers, werkvoorbereiders, projectleiders, projectmanagers, teamleiders of contractmanagers werkzaam bij een installatiebedrijf, adviesbureau of opdrachtgever.
De cursus is ook uitstekend geschikt voor bijv. gebouwbeheerders, architecten of medewerkers van leveranciers die meer willen weten van de elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving.
Vooropleiding
Minimaal een succesvol afgeronde mbo-opleiding met enkele jaren relevante werkervaring.
Inhoud
De cursus is opgebouwd uit 3 lessen:
- Constructietechniek, Materiaalgebruik en Opbouw
- Bouwfysica
- Brandveiligheid
Uitgereikt cursusmateriaal
- Basisboek Bouwkunde (Thieme)
Docenten
De lessen worden verzorgd door docenten die zijn geselecteerd op hun praktijkervaring en hun didactische vaardigheden. Zij zijn in staat naast behandeling van de lesstof in de bijbehorende literatuur, de stof aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden toe te lichten.