Woongebouwen van Verenigingen van Eigenaren vaak besmet met legionella

Icoon-Sanitaire Technieken - small.png

Op het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken, 19 juni in de Flint in Amersfoort, worden praktijkervaringen gedeeld met het reinigen en desinfecteren van met legionella besmette leidingwaterinstallaties. Spreker Cor van de Wal schat het aantal besmette watermonsters Legionella op 25 %. Wat hem daarbij opvalt is dat met name de collectieve leidingwaterinstallaties van woongebouwen van Verenigingen van Eigenaren vaak besmet zijn. Deze locaties vallen in het kader van de Drinkwaterwet en -regelgeving weliswaar onder de zorgplicht, maar een Quick scan ofwel een 'risicoanalyse light' blijkt in de praktijk een goede ingang om bij Verenigingen van Eigenaren aandacht te vragen voor legionellaveilige installaties.

Na het uitvoeren van brononderzoeken en de nodige aanpassingen van de leidingwaterinstallaties volgt het reinigen en desinfecteren van de besmette installaties. Voor het reinigen en desinfecteren van met legionella besmette leidingwaterinstallaties zijn verschillende technieken beschikbaar (thermisch, chemisch, mechanisch en/of een combinatie). 'De kunst is het 'recept' zo te kiezen dat aantasting van leidingmaterialen minimaal is', weet Van de Wal. Maar dat is wel een lastig probleem als in een installatie meerdere materialen zijn toegepast. Hoe dat aan te pakken bespreekt Van de Wal op het congres. Hij wijst er op dat bronopsporing essentieel is, reinigen en desinfecteren is vervolgens de 'poetsdoek'.

Voorschriften en richtlijnen

Op het congres wordt verder aandacht besteed aan hoe kan worden voldaan aan de in NEN 1006:2015 vastgelegde 'Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties' en aan de daarop aansluitende richtlijnen in de herziene Waterwerkbladen en de herziene ISSO-publicatie 30 'Leidingwaterinstallaties in woningen'. 

Schrikreactie bij douchen niet nodig 

Uit de recente rapportage van de TVVL/Uneto-VNI Voorstudie ST-35 'Beperken van drukschommelingen aan inlaten van douchemengkranen' blijkt dat moet worden voorkomen dat de douchekop of een (waterbesparende) voorziening aan de uitlaat van de douchemengkraan regelautoriteit heeft. Die autoriteit moet vóór de mengkamer van de douchemengkraan liggen, dus in de aansluitingen van koud- en warmwater op de mengkraan. De invloed van drukschommelingen in collectieve leidingsystemen en/of verdeelleidingen op de temperatuurfluctuaties in het douchewater is dan beduidend minder. Een schrikreactie bij het douchen is dan niet meer nodig. Hoe het ontwerp van een leidingwaterinstallatie hierop kan worden aangepast en hoe bestaande installatieproblemen kunnen worden opgelost, wordt op het congres besproken.                                                                                      

Uitbreiding rekenregels mogelijk?    

De rekenregels voor collectieve leidinginstallaties die zijn gegenereerd met het simulatiemodel SIMDEUM en zijn opgenomen in ISSO-publicatie 55 genieten ook internationaal belangstelling. Deze zijn onder meer uitgebreid besproken en geanalyseerd in het Engelse LUNA-rapport dat is opgesteld in een reactie op de groeiende bezorgdheid binnen kringen van de Engelse diensten voor de Gezondheidstechniek over een overschatting van de volumestromen in collectieve koud- en warmtapwaterinstallaties als gevolg van traditionele rekenmethoden in de UK.  TVVL en Uneto-VNI  laten KWR inmiddels onderzoeken of met gebruik van SIMDEUM meer gedetailleerde rekenregels, in aanvulling op ISSO-publicatie 55, voor bepaalde gebouwfuncties te genereren zijn.

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn

  • De waterbestendigheid van gebouwen en terreinen als gevolg van de klimaatverandering en
  • De grote boodschap over nieuwe sanitatie.

« Terug