Gezond werken in gebouwen na corona
Heel veel mensen werken op dit moment thuis vanwege het coronavirus en in de meeste kantoorgebouwen kun je een speld horen vallen. Met versoepelingsmaatregelen in zicht gaan we ons langzamerhand voorbereiden op een terugkeer naar kantoor. Een gezond kantoor welteverstaan. Als eigenaar kun je daar zelf veel aan bijdragen. Bijvoorbeeld door te werken met het Programma van Eisen (PvE) Gezonde Kantoren dat Rijksoverheid, Platform Duurzame Huisvesting, TVVL en VLA twee jaar geleden lanceerden. Op vrijdag 8 mei vond het startoverleg met bba binnenmilieu, TVVL en VLA plaats om een update te geven aan dit succesvolle programma.
Meer dan 22.000 keer is het PvE Gezonde Kantoren gedownload via TVVL Connect en Platform Binnenklimaattechniek. “Een mooi resultaat en daar zijn we ook heel blij mee”, aldus Remi Hompe, branchemanager bij de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA). “De PvE is een succes in de markt en wordt steeds meer gezien als dé standaard voor het binnenklimaat in kantoorgebouwen.” John Lens, directeur TVVL en mede-initiatiefnemer, verklaart dat succes: “Het zit in de eenvoud.”
Update beschikbaar
In de update van het PvE zal feedback van de gebruikers worden verwerkt. Lens noemt twee onderdelen die nog besproken gaan worden: ventilatie-eisen die eventueel meer in lijn gebracht worden met standaardadviezen van bijvoorbeeld het Rijksvastgoedbedrijf en temperatuureisen. De update zal, net als de eerdere versie, via TVVL Connect en Platform Binnenklimaattechniek beschikbaar worden gesteld in het najaar van 2020.
Regels en eisen overzichtelijk bij elkaar
Regels en eisen voor kantoorgebouwen waren er altijd al, maar niet overzichtelijk bij elkaar gebracht in een document. De Rijksoverheid, Platform Duurzame Huisvesting, TVVL en VLA sloegen de handen ineen en lanceerden twee jaar geleden het Programma van Eisen Gezonde Kantoren. Lens: “Al die losse informatie is in het PvE gebundeld en daarmee weet iedereen aan welke eisen een nieuw- of herbouwproject moet voldoen. Een opdrachtgever kan bij wijze van spreken zeggen: ‘Doe mij een kantoorgebouw met label B’ en daarmee ben je er.”
Alle kantoren waarbij de richtlijnen uit het PvE goed toegepast zijn, voldoen aan de standaard om de gezondheid en vitaliteit van mensen in kantoren te verbeteren. Hompe: “En dat gaat dus verder dan het aanbieden van fruit en fitnessabonnementen. Ook mooie initiatieven, maar niemand verplicht je om daar ook gebruik van te maken. Als je bedenkt dat we 70 tot 80 procent van onze tijd binnen doorbrengen, dan is een gezond binnenklimaat ontzettend belangrijk. En de enige knop waar je als beheerder van een gebouw écht aan kunnen draaien, is die van het binnenklimaat.”
‘PvE-proof’
Heel veel kantoren voldoen in theorie wel aan de voorwaarden, maar de praktijk is nog een ander verhaal. “Als je het binnenklimaat niet goed geregeld hebt, krijgen medewerkers uiteindelijk gezondheidsklachten. Op de lange termijn is dat een grote kostenpost voor een werkgever.” Toch zijn nog steeds niet alle kantoren ‘PvE-proof’. Hompe: “Het is helaas zo dat er soms meer naar de buitenkant van een gebouw wordt gekeken. Onzichtbare zaken als lucht, licht, geluid en thermisch comfort blijven het ‘ondergeschoven kindje’. Maar juist die aspecten zorgen voor een comfortabel en functioneel kantoor waar medewerkers gezond en plezierig kunnen werken. En vergeet het onderhoud niet. Dat wil ook nog weleens een sluitpost in de begroting zijn. In het PvE is onderhoud daarom ook een belangrijk onderdeel.”
Programma van Eisen Gezonde Kantoren
Het Programma van Eisen Gezonde Kantoren werd in 2018 gelanceerd. Uitgangspunt is dat bij nieuwbouw en renovaties van kantoren vooraf eisen worden geformuleerd waarop ontwerpers, installateurs en aannemers hun plannen kunnen baseren. Het PvE bestaat uit vier onderdelen: lucht, klimaat (thermisch binnenklimaat), licht en geluid en voor elk onderdeel wordt er met drie ambitieniveaus (A t/m C) gewerkt. Een C betekent dat je al presteert boven de wettelijke normering. Het streven is zoveel mogelijk kantoren met een A in te delen. De volgende stap is een binnenklimaatlabel A t/m C.