Winnaars B.J. Max prijs 2021
TVVL reikte tijdens de TVVL Techniekdag eind november de B.J. Max Prijs uit aan 2 personen die een studie of onderzoek hebben gepubliceerd op een voor alle geïnteresseerden toegankelijke wijze. Sinds een aantal jaar reikt de jury naast de B.J. Max Prijs aan een bewezen expert, ook de B.J. Max Prijs uit aan een jong talent. Dit jaar ging de onderscheiding in de categorie bewezen expert naar Francesco Franchimon en in de categorie jong talent naar Christina Papachristou. Zij ontvingen de onderscheiding uit handen van Wim Zeiler van de B.J. Max Stichting.
De winnaar van de categorie bewezen expert, Francesco Franchimon, publiceerde een serie artikelen in TVVL Magazine. Hij heeft innovatie diep in zijn DNA verankerd. Nieuwsgierigheid naar het onbekende, het creëren van nieuwe inzichten en het vertalen naar nieuwe mogelijkheden vormt de rode draad in zijn leven. Francesco is ooit begonnen op de MAVO en heeft via de MTS de HTS en de TU uiteindelijk zelfs een Promotie afgerond. Een lichtend voorbeeld van de doorlopende leerlijn binnen ons vakgebied, die ontzettend belangrijk zijn om voldoende talent binnen ons vakgebied te krijgen. Als ingenieur heeft hij, in zijn promotieonderzoek binnen de leerstoel Public Health Engineering onder leiding van prof. Dr. Annelies van Bronswijk aan de Technische Universiteit Eindhoven, de mens pas echt leren begrijpen.
Francesco maakte een actueel probleem, Corona en virusbesmettingen in het algemeen, beter inzichtelijk en daarmee de betekenis ervan voor ons vakgebied voor een brede groep vakgenoten duidelijk. Van wege zijn publicaties en studies op dit gebied heeft de jury, bestaande uit Rob van Bergen, Lisje Schellen en Wim Zeiler, besloten Francesco Franchimon voor te dragen voor de B.J. Max prijs 2021 categorie bewezen talent.
Het onderzoek van Christina Papachristou, winnaar van de categorie aankomend talent, was gericht op het ontwerpen van een tool die ingenieurs helpt bij het ontwerpproces. De tool geeft de informatie ze die nodig hebben om ontwerpbeslissingen te nemen en gebouw- en systeemparameters te kiezen. Dit resulteert in de grootst mogelijke energieflexibiliteit en voldoet aan het comfort van de bewoners. De energietransitie vereist nieuwe oplossingen die alleen kunnen worden gecreëerd door multischaal- en transdisciplinaire ontwerpbenaderingen. Het Post Doctoral Engineering Smart Buildings & Cities-programma is een wetenschappelijk onderbouwd technologisch ontwerpersprogramma dat zo'n educatief programma biedt. Samen met een team van ervaren mensen (Pieter-Jan Hoes, Marcel Loomans van de TU/e, en Dennis van Goch van BAM Energy Systems) heeft Christina een perfecte combinatie van ervaring en nieuwsgierigheid voor een uitstekend resultaat. Dit leidde tot publicatie in zowel een het TVVL-magazine als in het REHVA Journal. Het is dan ook een voorrecht voor de jury om Christina Papachristou voor de B.J. Max prijs 2021 voor te dragen.
Door corona is de TVVL Techniekdag uitgesteld van 2021 naar 2022, waardoor ook de uitreiking van de B.J. Max prijs 2021 naar dit voorjaar is verschoven.