EnergieKompas nu ook digitaal te berekenen via WEii-tool
Met het EnergieKompas, ontwikkeld door TVVL en DGBC, wordt het energielabel en de WEii-score (Werkelijk Energie intensiteit indicator) gecombineerd om zo de meest effectieve methode te bepalen om tot een Paris Proof gebouw te komen. Vanaf nu kun je het EnergieKompas ook via de WEii-tool invullen.
Om tot een rapportage van het EnergieKompas te komen, volg je twee stappen op de website. Eerst bereken je jouw WEii-score met slechts een handvol gegevens over het gebouw en het energiegebruik. Jouw WEii-score geeft aan wat het werkelijke energiegebruik van jouw gebouw is aan de hand van de WEii-klassen. Als er een energielabel bekend is, wordt dat door de tool toegevoegd, anders moet dat zelf ingevuld worden.
Route naar Paris Proof
Aan de hand van de gegevens krijg je in één oogopslag inzicht waar jouw pand staat ten opzichte van andere gebouwen. Je weet hierdoor welke maatregelen je moet nemen om het gewenste niveau te behalen. De methodiek bepaalt op basis van ingevoerde data de meest effectieve route naar een Paris Proof of Werkelijk EnergieNeutraal Gebouw (WENG).
Het EnergieKompas is te gebruiken voor alle gebouwfuncties en combinaties van gebouwfuncties.
Energielabelplicht uitgebreid?
De WEii-score en het EnergieKompas zijn steeds relevanter voor vastgoedeigenaren en -gebruikers. Want vooruitlopend op regels die de Europese Unie Nederland gaat opleggen, is de rijksoverheid bezig verdere regels te onderzoeken voor zeer energie-onzuinige gebouwen. Zo is minimaal energielabel C al verplicht voor kantoren, maar deze labelplicht wordt nu ook onderzocht voor winkels, logiesgebouwen en bijeenkomstgebouwen. De overheid onderzoekt welk energielabel de minimale standaard wordt per segment en wil de slechtste energielabels uitfaseren.WEii voor woningen
De WEii-rekentool is in 2021 gelanceerd door DGBC en TVVL. Het energielabel toont hoeveel energie een gebouw in theorie verbruikt, de WEii-score geeft inzicht in het werkelijke energiegebruik van het gebouw. Het EnergieKompas combineert deze data op een slimme manier en geeft deze gratis rekentool in één oogopslag inzicht in de verduurzamingsroute van jouw gebouw.
De ontwikkelingen stoppen hier niet, met de ervaringen tot nu toe worden het protocol en de rekentool steeds verder verbeterd. De nieuwste ontwikkeling is het toevoegen van woningen aan WEii, zo is in april 2023 is de tool uitgebreid met bestaande woningen en woongebouwen.