Over Innovatiegroep Sanitaire Technieken

Innovatiegroep Sanitaire Technieken

Van 26 tot en met 30 september 2016 vindt de zesde editie van de Dutch Green Building Week plaats. Het thema van deze editie is 'Impact'. Deze week staat wederom volledig in het teken van duurzaam bouwen, wonen, werken en duurzame gebiedsontwikkeling.

De IMPACT van TVVL: wij inspireren leden en niet-leden tot innovatie en nog duurzamere oplossingen in de gebouwde omgeving. Wij verbinden mensen en bundelen onze kennis. Kennisoverdracht vindt actief plaats, met iedereen!

Op een van de vier dagen, op 30 september, wordt de volgende bijeenkomst gehouden:

Discussiebijeenkomst: efficiëntie van warmtapwaterbereiding en herziening richtlijnen riolering. 

Jaarlijks organiseert TVVL Innovatiegroep ST een bijeenkomst om nieuwe ontwikkelingen en ideeën in te brengen voor onderzoeksonderwerpen en richtlijnen op het gebied van sanitaire technieken. Dit jaar staat de inmiddels al vierde bijeenkomst gepland op 30 september. Deze discussiebijeenkomst staat in het teken van efficiëntie van warmtapwaterbereiding en herziening richtlijnen riolering. Door deelname aan deze discussiebijeenkomst heeft u invloed op de ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Onderwerpen:

  1. Verschillen tussen theorie en praktijk van efficiëntie van warmtapwater in woningen
    De ISSO publicatie 30 'Leidingwaterinstallaties in woningen’ van 2003 is sterk verouderd en sluit niet meer aan bij de actuele versie van NEN 1006 (2015) en de Waterwerkbladen (2015/2016).  Een belangrijk te herzien onderdeel van deze publicatie betreft het hoofdstuk over warmtapwaterbereiding. In de praktijk wordt de EPC (NEN 7120) veelal - ten onrechte - als ontwerphulpmiddel gebruikt voor selectie van de warmtapwaterbereider. Dit is echter een theoretische toets. Het gebruik van een door KWR (Watercycle Research Institute) ontwikkelde Excel-tool (gepresenteerd op het TVVL nationaal Congres Sanitaire Technieken 2015) geeft hele andere resultaten, gebaseerd op werkelijk gesimuleerde verbruiken met SIMDEUM. De bijeenkomst heeft als doel een discussie te laten plaatsvinden over de theorie en de praktijk van efficiëntie warmtapwaterbereiding. Hoe groot zijn de verschillen, en hoe breng je deze bij elkaar? Kan de Excel-tool voor warmtapwaterefficiëntie van KWR doorontwikkeld worden tot een eenvoudig bruikbaar hulpmiddel? En hoe kan deze de EPC als ontwerphulpmiddel vervangen? Aanwezigen kunnen aangeven wat belangrijk is bij de doorontwikkeling van de tool.
  2. Uitbreidingen van de richtlijnen in NTR 3216 voor het ontwerp, de uitvoering en het beheer van riolering van bouwwerken
    De ISSO-Projectgroep Gebouwriolering heeft in samenwerking met de NEN-commissie Gebouwriolering een inventarisatie gemaakt van onderwerpen die in de praktijkrichtlijn NTR 3216 moeten worden aangepast. De onderwerpen komen in de discussiebijeenkomst kort aan de orde en zijn onder meer de grenzen die gesteld worden aan de lengte van liggende afvoerleidingen, het afschot van keukenafvoerleidingen in woningen, sprongstukken in closettoestelleidingen, verzamelleidingen in voorzetwanden, en de uitvoering van persleidingen van vuilwater- en rioolwaterpompen. Voor deze onderwerpen kunt u zelf info aandragen. Ook kunt u andere onderwerpen onder de aandacht brengen.
  3. Als deelnemers aan de bijeenkomst kunt u ook geheel andere onderwerpen bespreekbaar maken. Wij willen vooral bijdragen aan zaken die u in de praktijk constateert! 

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Deelnemersprijs

Ticket Prijs
Leden en medewerkers begunstigers Gratis
Niet-leden Gratis
Studenten (op vertoon collegekaart) Gratis

Meer informatie:
Sandra van Ewijk-Jansma, T 088 401 06 04, e-mail