Over Workshop Hybride Ventilatie
Workshop Hybride Ventilatie
Op initiatief van de expertgroep Klimaattechniek is een inventarisatie uitgevoerd naar concepten en ontwerptechnieken voor hybride ventilatie. Het KT 26 Hybride Ventilatie project is gereed. Deze workshop is een logisch vervolg op deze studie.
Omschrijving
Om (bijna) energieneutrale gebouwen te realiseren zijn gangbare energiebesparingsmaatregelen zoals isoleren en warmteterugwinning niet voldoende. Naast zeer energiezuinig bouwen is een optimale afstemming tussen energiebehoefte en beschikbare omgevingsenergie nodig. Een techniek die zich daar specifiek op richt is hybride ventilatie. Bij hybride ventilatie wordt in de verseluchtbehoefte voorzien terwijl zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de beschikbare omgevingsenergie ten behoeve van koeling en ventileren.
Workshop
In deze workshop wordt de ontwerpmethodiek voor gebouwen met hybride ventilatie toegelicht en worden aansprekende praktijkvoorbeelden besproken. Graag gaan we ook met je in discussie over de kansen die hybride ventilatie biedt en de eventuele belemmeringen op het gebied van regelgeving, kennis of tools om hybride ventilatie in de praktijk effectief toe te passen. Bij de workshop ontvang je het rapport Hybride ventilatie van TVVL. Deze Technische Rapportage is ook beschikbaar via de Kennisbank.
Voor wie
De workshop is gericht op iedereen die betrokken is bij het realiseren van energie-efficiënte gebouwen.
Spreker
Michiel van Bruggen is lid van de expertgroep Klimaattechniek van TVVL, eigenaar van adviesbureau De Energiemanager en rapporteur van de TVVL publicatie Hybride ventilatie.
Peter van den Engel is gespecialiseerd in het berekenen van luchtstromingen (CFD) bij Deerns Nederland BV. Ook is hij docent/onderzoeker klimaatontwerp bij de TU-Delft, faculteit Bouwkunde, waar hij is opgeleid als architect en zich later heeft gespecialiseerd op hybride ventilatie. Zijn voornaamste interesse gaat uit naar gebouwen met een laag energiegebruik door gebruik te maken van dat wat van nature in en om het gebouw al aanwezig is, en die door gebruikers worden gewaardeerd vanwege de wijze van interactie met het buitenklimaat.
Ontvangst om 9:00, afsluiting uiterlijk om 12:30, na afloop zorgen wij voor een lunch.