Over '2050: Van Doelstelling naar Succes'
'2050: Van Doelstelling naar Succes'
De 7e editie van de Dutch Green Building Week vindt plaats van 25 tot 29 september 2017. Thema dit jaar is 'Meters maken voor klimaat'.
De Expertgroep Klimaattechniek organiseert het symposium ‘2050: van doelstelling naar succes’. Op deze dag gaan sprekers in op het Klimaatakkoord en wat dat betekent voor de installatiebranche. Van organisatorische aspecten tot technische invullingen. Ook resultaten uit onderzoeken van het afgelopen jaar van de expertgroep komen aan bod.
Programma
09.00 Ontvangst
09.30 Welkom door dagvoorzitter Wobbe van den Kieboom (KWA), voorzitter Expertgroep Klimaattechniek
09.45 Tempo en impact verduurzaming gebouwde omgeving (op de arbeidsmarkt), door Jan Cromwijk (ISSO)
Wat betekent verduurzaming van de gebouwde omgeving voor de arbeidsmarkt in de bouw- en installatiesector? Jan Cromwijk licht de verwachte impact van verschillende ambitieniveaus en oplossingsrichtingen in een aantal scenario’s toe. Dit aan de hand van de innovatiecurve van Rogers en door ECN gevalideerde uitgangspunten.
10.20 Integrale Energiestrategie, door Fréderique Houben (Universiteit Utrecht)
De Universiteit Utrecht heeft de doelstelling om in 2030 te komen tot een CO2-neutrale bedrijfsvoering. Energie is daar een belangrijke pijler in. Fréderique Houben, Hoofd Taakgroep Energie vertelt hoe de Universiteit Utrecht dit integraal aanpakt.
10.55 Koffiepauze
11.20 WENG Community, door Michiel van Bruggen (De Energiemanager)
Vorig jaar ontstond de WENG Community. WENG staat voor Werkelijk EnergieNeutraal Gebouw. Inmiddels staat het idee om een algemeen te gebruiken index te ontwikkelen voor het werkelijke energiegebruik van gebouwen. Hoe ziet die index eruit? En hoe kunnen we het organiseren? Samen met het Platform Duurzame Huisvesting kwam de community tot stand. Nu hoor je de resultaten uit de verschillende brainstorm- en kennissessies.
11.55 BIM Community, door Kees Boekel (ENGIE)
Je krijgt alles over de opzet van deze nieuwe community te horen. Deze richt zich op het bevorderen van integrale samenwerking en datakwaliteit. Wil jij ook een verschil maken om de kwaliteit en efficiency van het bouwproces te verhogen? Meld je aan en kom naar deze BIM Community!
12.30 Lunch
13.25 Daglicht en Binnenklimaat, door Roelant van der Putten (RvdP Installatie Ontwerp)
Met de BENG-eisen wordt de afstemming van het gevel- én installatieontwerp nog belangrijker, dat blijkt uit het onderzoek Daglicht en Binnenklimaat. Door de verschillende berekeningen krijg je inzicht hoe gevel- en installatieconcepten van kantoren presteren op het thermisch binnenklimaat en op de energieprestatie. In een vroeg stadium kunnen met verschillende grafieken de concepten op hoofdlijnen vergeleken worden, zonder dat er uitvoerige berekeningen nodig zijn.
14.00 Phase Change Material (PCM), door Arjan Schrauwen (ISSO)
Kennis van nieuwe technieken zijn de oplossing om je als ontwerper te onderscheiden in de bouw- en installatiesector. Phase Change Materials (PCM) is zo’n nieuwe techniek met een enorm energiebesparingspotentieel voor verwarmen en koelen. TVVL ontwikkelt samen met ISSO, OTIB en Uneto-VNI een ‘kennissuite’ over PCM’s om deze duurzame techniek verder te brengen. Dit houdt in dat adviseurs en ontwerpende installateurs tools aangereikt krijgen om PCM’s in hun ontwerpen op een goede manier te verwerken. Je krijgt een toelichting op het project en we laten verschillende rekenvoorbeelden zien.
14.35 Koffiepauze
15.05 Visie op duurzame gebiedsontwikkeling, door Dick van der Kooij (Techniplan)
Verduurzaming van de gebouwde omgeving ontstaat door een integrale aanpak van gebied, gebouw en installaties. Waarbij de installatiebranche een belangrijke voortrekkersrol kan vervullen. Met verschillende voorbeelden en referentieprojecten hoor je hoe de installatiebranche meerwaarde biedt aan een duurzame ontwikkeling.
15.40 Kwaliteitsborging, door Sander van der Tol (Nieman)
Verduurzaming kan alleen tot stand komen wanneer de kwaliteit van duurzame projecten geborgd wordt. Sander van der Tol vertelt aan de hand van een gerealiseerd project hoe kwaliteitsborging tot stand komt.
16.15 Afsluiting met een drankje
17.00 Einde programma