Over Expertgroep Klimaattechniek: Succes met duurzame energie!
Expertgroep Klimaattechniek: Succes met duurzame energie!
Op woensdag 20 juni organiseert de Expertgroep Klimaattechniek een middag die volledig in het teken staat van duurzame energie: “Succes met duurzame energie!” Vanaf 13.30 uur ben je van harte uitgenodigd. Het lezingenprogramma start om 13.50 uur. Rond 17.30 uur sluiten we af met gelegenheid tot netwerken.
Er zijn verschillende mogelijkheden om in 2050 tot een duurzame energievoorziening te komen. Zo is geothermie (aardwarmte) in veel regio’s beschikbaar, en een schoon alternatief voor aardgas. Daarnaast biedt waterstofgas als energiedrager een alternatief voor de fossiele brandstoffen die nu de belangrijkste energiedragers zijn. Aansluitend vinden pitches plaats om ideeën van innovators en andere enthousiastelingen met een groot publiek te delen.
Lezingprogramma
- De potentie van geothermie, door Frank Schoof, Platform Geothermie.
Wat is het, wat is de status ervan in Nederland, wat is de potentie ervan (voor de gebouwde omgeving, glastuinbouw en industrie), welke randvoorwaarden gelden daarbij? Daarnaast gaat Frank Schoof in op de rol van geothermie in het Klimaatakkoord.
- Geothermie in de praktijk, door Marco van Soerland, HVC Groep.
In de gebouwde omgeving wordt geothermie (nog) niet toegepast. In deze lezing wordt ingegaan op de uitdagingen en de mogelijkheden. Het is tijd voor een stevige doorbraak van geothermie in de gebouwde omgeving.
- Waterstof, duurzame verbinding in energie, door Ad van Wijk, TU Delft. Hoe kan waterstof als energiedrager een rol vervullen in de toekomst?Wat zijn de consequenties voor de gebouwde omgeving?
- Project Power to X, door Els van der Roest, KWR Watercycle Research Institute. In Nieuwegein wordt een bijdrage geleverd aan een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening door realisatie van het project Power to X. Het uitgangspunt is om een woonwijk op een duurzame manier te voorzien in de behoefte aan elektriciteit, warmte, mobiliteit en een deel van het huishoudelijk water. Een zonneweide in combinatie met conversie en (seizoens)opslag van zowel warmte als waterstof vormt hierbij de sleutel.
Pitches voor versnelling duurzame energie (OPROEP)
Tijdens de bijeenkomst maakt de expertgroep graag ruimte voor innovators, ondernemers en andere enthousiastelingen om hun ideeën voor een groot publiek te pitchen. Tijdens de pitch van 2 minuten mogen de deelnemers hun idee om toepassing en gebruik van duurzame energie te versnellen presenteren. Het beste idee wordt beloond met een duurzame prijs en een eervolle vermelding in TVVL Magazine.
Pitch jouw eigen idee en e-mail deze naar Tamara van de Wakker voor vrijdag 15 juni.
Omschrijf je idee en vermeld waarom jouw idee de moeite waard is om met het publiek te delen.
Vijf ideeën worden uitgekozen om tijdens de bijeenkomst te pitchen. Je ontvangt hierover bericht op maandag 18 juni voor 16.00 uur.