Programma van TVVL online Techniekdag 2020
TVVL online Techniekdag 2020
Programma van TVVL Techniekdag 2020
-
Van 10:55 tot 11:10
Decoraties actieve leden & afscheid bestuursleden
Afgelopen juni tijdens de TVVL Algemene vergadering vonden er een paar bijzondere TVVL momenten plaats waar we graag nog eens aandacht aan besteden:
- Ben Bronsema en Henk Willem van Dorp ontvingen het TVVL ere lidmaatschap.
- We namen afscheid van (oud) TVVL bestuursleden Chris van Bekkum en Theo Ockhuijsen.
-
Van 11:15 tot 11:35
Parallelsessie 1: Gebruik koudemiddelen (Fons Pennartz)
Het gebruik van koudemiddelen wordt belicht van 2 kanten; de gebruikers en de koeltechnische leveranciers. Waarbij wordt ingegaan op prijs, rendement, onderhoud en lekkage. In 2021 vindt een sterke reductiestap plaats in de hoeveelheid CO2 equivalenten synthetische koudemiddelen die de EU markt mag betreden. Dit is slechts 45% van de hoeveelheid in 2015 en dat heeft flinke consequenties voor de systeemkeuzes voor koeling en warmtepompen.
Spreker
Fons Pennartz, KWA bedrijfsadviseurs
Georganiseerd door TVVL Expertgroep Klimaat Techniek - Moderator: Wobbe van den Kieboom -
Van 11:15 tot 11:35
Parallelsessie 1: Riool en corona (Francesco Franchimon)
Met de titel riool en corona wordt nog eens duidelijk gemaakt waarom riolering een vitale infrastructuur is voor de volksgezondheid. De aandacht voor het ontwerp voor een goed functionerende riolering en het goed omgaan met onze sanitaire voorzieningen blijft cruciaal. Het zijn belangrijke aandachtspunten tijdens de huidige en toekomstige pandemieën. Met de kennis uit het vakgebied van Sanitaire Technieken moet voorkomen worden dat niet functionerende rioleringen onderdeel worden van een probleem terwijl zij ooit onderdeel waren van de oplossing, namelijk een ongekende bijdrage aan het reduceren van infectieziekten. Co-auteurs: Will Scheffer en Eric van der Blom.
Spreker
Francesco Franchimon, Franchimon ICM, projectcoördinator Masterplan Ventilatie.
Georganiseerd door TVVL Expertgroep Sanitaire Technieken - Moderator: Walter van der Schee -
Van 11:35 tot 11:55
Parallelsessie 2: Wegwijzer Aanpasbaarheid Klimaatinstallaties (Roelant van der Putten)
Een toekomstbestendig gebouw is een gebouw dat op langere termijn nog steeds voldoet aan de eisen en wensen van de gebruiker. Indien de eisen en wensen van de gebruiker in de loop van tijd veranderen, betekent dit dat het gebouw zich hierop moet aanpassen. De uitbraak van Covid-19 is een pakkend voorbeeld hoe het aanpassingsvermogen van gebouwen en hun klimaatinstallaties op de proef wordt gesteld.
Om meer aandacht te vragen voor aanpasbaarheid van klimaatinstallaties is de 'Wegwijzer Aanpasbaarheid Klimaatinstallaties' opgesteld. Met dit hulpmiddel kan de aanpasbaarheid van klimaatinstallaties integraal worden verweven in het gebouwontwerp.
Spreker
Roelant van der Putten, RvdP installatie ontwerp, TVVL Expertgroep Klimaat Techniek.
Georganiseerd door TVVL Expertgroep Klimaat Techniek - Moderator: Wobbe van den Kieboom -
Van 11:35 tot 11:55
Parallelsessie 2: Drinkwatertemperatuur aan de tap (Mirjam Blokker)
Drinkwatertemperatuur aan de tap wordt bepaald door wat er bovenstrooms gebeurd. Na de zuivering wordt drinkwater door transportleidingen, distributieleidingen, aansluitleidingen via de drinkwaterinstallatie getransporteerd. In alle onderdelen is er invloed van de temperatuur buiten de leiding (bijvoorbeeld bodemtemperatuur op 1 meter diepte of de temperatuur in de woning).
Afhankelijk van de leiding diameter en de verblijftijd in het systeem kan het drinkwater meer of minder opwarmen. Bij hoge drinkwatertemperaturen neemt het risico op een afname van de microbiologische waterkwaliteit toe, denk hierbij aan Legionella Pneumophila. Wat gebeurt er tussen bron en tap en hoe zorgen drinkwaterbedrijven plus installatiesector voor een temperatuur die aan de norm voldoet?
Spreker
Mirjam Blokker, KWR Water Research Institute, voorzitter TVVL Expertgroep Sanitaire Technieken
Georganiseerd door TVVL Expertgroep Sanitaire Technieken - Moderator: Walter van der Schee -
Van 12:30 tot 12:45
Winnaar Dutch Nominee REHVA Student Competition 2020 (Maaike Leichsenring)
Stromingsvisualisatie van verticaal condenserend ammoniak in een platenwarmtewisselaar
Ammoniak is klimaat neutraal, daarom ontstaat er globaal een groeiende interesse voor het continue gebruik van ammoniak in commerciële HVAC-R toepassingen. Er wordt verwacht dat flow patterns (stroompatronen) van twee-fasen vloeistoffen invloed hebben op de werking en prestatie van warmtewisselaars. Het onderzoek toont de eerste experimentele resultaten van stromingsvisualisatie voor verticaal condenserende ammoniak in een geribbelde platenwisselaar. Het maakt onderscheid tussen film flow en partial film flow en beschrijft de invloed van de dampkwaliteit en massaflux op de vloeistofpatronen.
In het verleden zijn flow pattern maps ontwikkeld die de flow pattern in een platenwisselaar voorspellen voor een groot bereik van operationele condities. De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat deze tools niet toepasbaar zijn voor condenserende ammoniak. Uitgebreider experimenteel onderzoek is vereist om flow pattern maps voor ammoniak te ontwikkelen en twee-fase correlaties van ammoniak op een grote schaal te verbeteren, om zo platenwisselaar-designs te optimaliseren voor het gebruik in HVAC &R systemen.
Spreker
Maaike Leichsenring, Geurts International B.V., Dutch Nominee REHVA Student Competition 2020. Met haar presentatie won Maaike (TU Delft) de Dutch Nominee Competition voor de REHVA Student Competition 2020.
-
Van 12:50 tot 13:10
Parallelsessie 3: BIM als collega (Johan Bredenbeek & Edgar van de Kamp)
Voor verbetering van de samenwerking, bewustwording en kennisdeling rondom BIM is TVVL gestart met een 3-tal projecten, waaronder 'BIM als Collega'. Het doel van het project is om een betere visie te creëren bij robotisering en virtualisering in de bouw. Weten waar we staan en wat mogelijk is. Tijdens de presentatie gaan we in op de bevindingen uit de Triple BIM community.
Sprekers
Johan Bredenbeek, Bluetech Engineering & Edgar van de Kamp, Unica
Georganiseerd door Triple BIM Community -
Van 12:50 tot 13:10
Parallelsessie 3: Hoe gezond is jouw toekomstige werkplek? (TVVL Kennispartners)
Steeds meer mensen werken (verplicht) thuis. Het binnenklimaat op kantoor is vaak goed geregeld maar hoe zit dit op je thuiswerkplek? De jong professionals van de TVVL Kennispartners lichten graag uit hoe het klimaat op jouw werkplek eruit ziet en welke invloed dit heeft op jouw gezondheid.
Sprekers
Kernteam: Peter Muizebelt (Alklima), Jeroen Muller (Orange Climate), Martin van der Sluis (Carrier) en Dylan Verdonk (Nieman)
Georganiseerd door jong professionals van de TVVL Kennispartners -
Van 13:10 tot 13:35
Parallelsessie 4: Hoe halen we lucht uit de MPG? (Toine van den Boomen)
Kunnen ventilatie- of klimaatconcepten in zijn geheel een plek krijgen in de MPG? Hoe kunnen we de 4 meest toegepaste klimaatconcepten in de utiliteitsbouw op voorhand circulair wegen met gebruik van de TVVL Circulariteitsschijf? Het project circulaire klimaatconcepten van de kerngroep circulaire installaties wordt nader toegelicht. Kijk voor meer achterliggende informatie de 'TVVL Webinar waardering circulaire installaties binnen de MPG' terug op TVVL Connect.
Spreker
Toine van den Boomen, Systemair Nederland, Community Circulaire installaties
Georganiseerd door Community Circulaire installaties -
Van 13:10 tot 13:35
Parallelsessie 4: Masterplan Ventilatie: Rekenen aan besmettingskansen (Noortje Alders & Marcel Loomans)
Ingegaan wordt op de mogelijkheid om te rekenen aan de kans op besmetting in een geventileerde ruimte. Meer specifiek wordt toegelicht wat de Wells-Riley methode, die daarvoor gebruikt wordt, inhoudt. Aannames en beperkingen worden benoemd zodat de resultaten beter in perspectief kunnen worden geplaatst.
Aanvullend wordt de rekentool van het Masterplan Ventilatie voor het inschatten van besmettingsrisico’s getoond. Deze maakt gebruik van de eerder beschreven Wells-Riley methode. Hierbij worden de uitgangspunten en de belangrijkste bepalende factoren voor de kans op besmettingen via aerosolen toegelicht.
Het Masterplan Ventilatie is een initiatief van TVVL, Binnenklimaat Nederland, ISSO en VCCN.
Sprekers
Noortje Alders, ISSO & Marcel Loomans, TU/e
-
Van 13:45 tot 14:05
PvE Gezonde Kantoren Update 2020 (Atze Boerstra)
Een consortium bestaande uit onder andere VLA en TVVL, heeft een aangepaste versie ontwikkeld van het Programma van Eisen voor Gezonde Kantoren (versie 1.0 kwam eind 2018 uit). Het nieuwe standaard PvE (versie 2.0) wordt begin 2021 gelanceerd. Tijdens deze presentatie wordt alvast een indruk van de inhoud van het nieuwe PvE. Er wordt ingegaan op de belangrijkste wijzigingen daar waar het de binnenmilieu(prestatie)eisen op het gebied van binnenluchtkwaliteit en thermisch binnenklimaat betreft.
Spreker
Atze Boerstra, BBA binnenmilieu
-
Van 14:05 tot 14:25
Keynote: Virustransmissie, een rol voor de aerosol (Hans in 't Veen)
Naast virusoverdracht van SARS-Cov2 via druppels en oppervlakken zijn er steeds meer aanwijzingen dat een derde transmissieroute via aerosolen* relevant kan zijn. Deze route kan zelfs de overheersende manier van virale overdracht zijn. Het impliceert de noodzaak van voldoende ventilatie in binnenruimten zonder recirculatie van virusbevattende aerosolen. Hier kan het gebruik van gezichtsmaskers een meerwaarde zijn. Deze maatregelen lijken vooral cruciaal te zijn tijdens periodes van kouder weer.
*aerosolen zijn uitgeademde kleine deeltjes met een levensvatbaar infectieus virus, die urenlang in de lucht blijven.Spreker
Hans in 't Veen, longarts, Franciscus Gasthuis & Vlietland.