Over TVVL Webinar Fijnstofblootstelling in (groot)keukens
TVVL Webinar Fijnstofblootstelling in (groot)keukens
Fijnstofblootstelling in (groot)keukens
Blootstelling aan een hoge fijnstofconcentraties heeft een negatieve invloed op de gezondheid. De afgelopen jaren is inzichtelijk gemaakt dat niet alleen bronnen buiten, maar ook activiteiten in huis een rol spelen in de fijnstofconcentratie binnen. In woningen blijkt dat koken, met name (roer)bakken, een belangrijke bron is. Dit leidt tot de vraag hoe het is gesteld met de fijnstof concentraties in grootkeukens van restaurants waar gedurende een langere tijd veel maaltijden bereid worden. En wat betekent dit voor de blootstelling van de werknemers in de keuken?
Recent hebben bba binnenmilieu en de TU/e daarom in opdracht van TVVL en Halton onderzoek gedaan naar de fijnstofconcentraties in grootkeukens van restaurants. Hierbij is in een labstudie bij Halton (Frankrijk) onderzocht welke concentraties behaald kunnen worden in een gecontroleerde lab-omgeving wanneer is voorzien in een goed afzuigsysteem.
Vervolgens is gekeken naar de praktijk waarbij in de keuken van 7 restaurants in Nederland gemeten is aan welke fijnstofconcentraties koks worden blootgesteld gedurende hun werkdag. In dit webinar worden de resultaten van de onderzoeken toegelicht. In dit kader wordt daarnaast de laatste stand van zaken omtrent fijnstofblootstelling door koken in woningen beschreven.
Dit is een betaald webinar. Na afloop van dit webinar krijgen alle aanwezigen het onderzoeksrapport toegestuurd. Dit rapport wordt komende zomer gepubliceerd en is vanaf 1 juni beschikbaar voor TVVL leden.
Spreker(s)
- Piet Jacobs; Senior onderzoeker, TNO
- Marije te Kulve; Adviseur, bba binnenmilieu
- Marcel Loomans; Assistant professor, TU Eindhoven
Moderator
Marcel Loomans; Assistant professor, TU Eindhoven
Programma 2 februari 2021
11.00 uur | Opening en introductie van het webinar moderator Marcel Loomans |
11.05 uur | Fijnstofblootstelling in je eigen keuken en woonkamer en het effect van afzuigkappen Piet Jacobs |
11.20 uur | Mogelijkheid tot vragen via Q&A (via moderator) Marcel Loomans |
11.25 uur | Fijnstofblootstelling van koks in grootkeukens bij “optimale ventilatie” (lab-studie) Marije te Kulve |
11.40 uur | Mogelijkheid tot vragen via Q&A (via moderator) Marcel Loomans |
11.45 uur | Fijnstofblootstelling van professionele koks in de praktijk (veldstudie) Marcel Loomans |
12.00 uur | Mogelijkheid tot vragen via Q&A (via moderator) en afsluiting Marcel Loomans |
12.10 uur | Einde |
TVVL Webinars
Aangezien COVID-19 ervoor zorgt dat we elkaar niet in levenden lijve kunnen ontmoeten, gaan we digitaal verder met het organiseren van bijeenkomsten. TVVL organiseert regelmatig webinars waarin we inspirende sprekers het podium bieden om hun expertise te delen. Bekijk onze Webinars terug op TVVL Connect!
Benieuwd naar het programma? Elke donderdag versturen wij een mail met het programma voor de komende 2 weken naar onze nieuwsbrieflezers. Hou je inbox dus in de gaten of bekijk onze agenda.