Programma van TVVL Toekomst & Trends Event 2023
TVVL Toekomst & Trends Event 2023
Programma van TVVL Toekomst & Trends Event 2023
Op woensdag 11 januari: | |
13:00 - 13:30 | Ontvangst met koffie of thee |
13:30 - 13:40 | Opening door dagvoorzitter Jaap Dijkgraaf |
13:40 - 14:20 | In 2023 al handelen alsof het 2050 is, Andy van den Dobbelsteen |
14:20 - 15:00 | De Symbiotische Stad, Marian Stuiver |
15:00 - 15:15 | Korte pauze |
15:15 - 15:55 | Energiesysteem Rijnhaven, Katelien van den Berge |
15:55 - 16:30 | Discussie en afronding |
-
Van 13:40 tot 14:20
In 2023 al handelen alsof het 2050 is, Andy van den Dobbelsteen
Het klimaat verandert sneller dan de modellen voorspelden, de reductie van onze CO2-uitstoot gaat langzamer dan gepland en de biodiversiteit holt achteruit. Ondanks dat laatste zal de aarde wel overleven, ook als dat met nog maar 10% van de huidige soortenrijkdom is. Wie we in gevaar brengen zijn wijzelf, de mensheid, en we schijnen dat nog steeds niet te beseffen, gezien de traagheid en excuses die we verzinnen om niet dat te doen wat ons en onze kinderen kan redden.
Het is simpel: om op tijd klaar te zijn voor 2050 moeten we nu al handelen alsof het 2050 is, rekening houdend met het dan heersende klimaat, de dan geldende randvoorwaarden voor energie, water en grondstoffen, en gericht op de gezonde, biodiverse leefomgeving die we dan willen hebben.
Bij deze schijnbaar eenvoudige opdracht – bouw, renoveer, transformeer alsof het nu al 2050 is – speelt de installatiebranche een cruciale rol. En helaas werkt die nog vaak eerder tegen dan mee, als je consumenten hoort die vragen om een duurzaam systeem. Dat moet echt stoppen. Installateurs moeten de aanjagers van de transitie zijn, niet de remmers. In mijn presentatie ga ik in op de urgentie, de condities voor 2050 en oplossingen die daarbij zullen helpen. Daarbij zal ik mezelf niet sparen, en het publiek ook niet…
Andy van den Dobbelsteen - Hoogleraar Climate Design & Sustainability en Coördinator Duurzaamheid bij TU Delft
Andy van den Dobbelsteen leert studenten Bouwkunde duurzaam ontwerpen van steden, gebouwen en technieken. Hij was ‘faculty advisor’ van drie succesvolle Solar Decathlonteams (Prêt-à-Loger, MOR en SUM) en is verantwoordelijk voor de prijswinnende gratis onlinecursus Zero-Energy Design. Zijn korte film Energieslaven won een Gouden Reiger.Samen met zijn team heeft Andy vele nationale en internationale onderzoeksprojecten uitgevoerd op het vlak van energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit en andere duurzaamheidsthema’s. Hij publiceert veel (naast serieuze boeken en artikelen ook thrillers) en geeft lezingen door het hele land.
Andy’s missie is om volhoudbare oplossingen te bedenken en realiseren die de leefbaarheid van de planeet verbeteren, en daarbij zoveel mogelijk mensen mee te krijgen. Daarvoor neemt hij zichzelf de maat in zijn CO2-uitstoot en is hij nu bezig om de hele TU Delft CO2-neutraal, circulair, klimaatadaptief en leefbaarder te maken.
Voor zijn duurzaamheidswerk werd Andy geridderd en ontving hij van KIVI de Academic Society Award. Hij was nr. 2 in de ABN AMRO Duurzame 50 van 2021. Maar dat is allemaal ijdelheid – het gaat Andy om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te bereiken op duurzaamheidsvlak, voor toekomstige generaties.
-
Van 14:20 tot 15:00
De Symbiotische Stad, Marian Stuiver
In de presentatie zal Marian Stuiver uiteenzetten wat de Symbiotische stad is en hoe deze visie ontwerpers en de bouwsector kan inspireren om op een ecocentrische manier wijken, straten en bedrijventerreinen te ontwikkelen waar mens en natuur baat bij hebben.
Marian Stuiver - Hoofd programma Groene Steden bij de Wageningen Universiteit en Research
Marian Stuiver is programmaleider Groene Steden bij Wageningen University & Research en auteur van het boek de Symbiotische Stad. Ze heeft een track record in sociale wetenschappen, duurzame verstedelijking & groene groei en inclusiviteit. Daarnaast is ze spreker over onderwerpen als duurzame voedselvoorziening voor steden, natuurontwikkeling in de stad en klimaatrechtvaardigheid. Haar hoofdtaak is om het onderwerp Groene Steden, nieuwe partnerschappen, de maatschappelijke impact en de kwaliteit van kennisontwikkeling te versterken in samenwerking met kennisinstellingen, maatschappelijke partijen, bedrijven en overheid. -
Van 15:15 tot 15:55
Energiesysteem Rijnhaven, Katelien van den Berge
Aan de hand van de energie-ambities van de gemeente Rotterdam leg ik uit hoe we dit vertalen in concrete projecten. Bij de gebiedsontwikkeling van Rijnhaven (3000 woningen en 115.500 m2 gemengd programma) sluiten we klimaatinstallaties uit die zorgen voor extra hittestress, piek vraag elektriciteitsnet etc. Welke voorzieningen je dan wel moet treffen als stad en welke juridisch middelen / sturingsinstrumenten je moet inzetten is dan wel een stap die de gemeente moet nemen. Het programma voor het gebied Rijnhaven bestaat uit een mix van functies: wonen, kantoren, dienstverlening, horeca, hotel, detailhandel, sport, cultuur en ontspanning. De beoogde omvat bedraagt in totaal circa 385.000 m2 bvo. Het is een intensief gemengd programma op een klein oppervlak. Mede dankzij de nieuw strenge isolatie-eisen, compact programma en strengere wetgeving moet er voor de warmte,-koudevoorziening een nieuw systeem aangelegd worden.
Katelien van den Berge - Projectmanager energiesystemen
Katelien van den Berge is werkzaam als projectmanager bij de gemeente Rotterdam en heeft ruime ervaring met projecten op het gebied van de energietransitie. Met een werkzaam verleden bij de gemeente Stavanger en als architect, kwam Katelien in 2018 naar Rotterdam om vanuit de gemeentelijke organisatie te faciliteren dat nieuwe energienetwerken gebouwd worden.